Utazás a betyárok földjére
PDF Nyomtatás E-mail
Share

A Csongrád Megyei " Életet az Éveknek " Nyugdíjas Egyesület tagjai a közelmúltban felkerekedtek  és útnak indultak, a kirándulás útvonala rövid volt ugyan, az időutazás tartalma azonban igen messzire, az egykori betyárok világába repítette vissza őket. 

A Pálmonostori  Kiss-tanyába vezető dűlő úton igazi betyárok korhű öltözékben fogadták Mezőhegyes, Ambrózfalva, Maroslele, Pitvaros, Makó, Sándorfalva, Szentes, Szeged, Hévíz, Tömörkény - csak néhány kiragadott település a több mint 20 közül, igaz voltak hollandok is harmincan az egész napi kiránduláson. A bejáratnál pálinkával, majd kemencében frissen sült pogácsával fogadták a népes vendégséget, több mint háromszázat.
A műsorvezető Ökrös Jánosné Ildikó, majd Virágh Istvánné megyei nyugdíjasok elnöke köszöntötte a vendégeket. A műsor Szabó Sándor tárogatós felejthetetlen előadásával kezdődött, ami igazán bele illett a pusztai táj szépségébe, majd a szentesi nyugdíjasok nagy sikerű cigány tánca, a Szőregi nyugdíjas Balázs István: Száz szál gyertya nótája aratott nagy sikert, Sándorfalva, Balástya ugyancsak cigány tánc és szóló énekes Juhászné Jolánka aratott nagy sikert, szinte csak kiragadott fellépők a sok közül. A főműsort Kiss Sándor és csikósok adták, szinte felelevenedett a csikósok élete, a pünkösdi király története, a csikósok bravúros bemutatójuk a betyár világ kialakulása igencsak emlékezetes marad szinte megelevenedett, a harcok érzetét adta. Az ebéd  is emlékezetes marad az ízletes korabeli ételek, a bográcsgulyás, túrós csusza és a hozzáillő borok. A lovaglás, karikás ostorpattogtatást csak a bátrabbak vállalták. Ebéd után kezdetét vette a nagy cigány táncos mulatós éneklés a hollandok bevonásával ami  maradandó emlék marad mindenkinek. Itt a pusztán felszabadul az ember, szabaddá válik, megmozdul a lelke az embernek.

Köszönet a szervező Fazekas Ferenc klubvezetőnek, Kiss Sándor házigazdának.

 

                                                                      Fazekas Ferenc

Szeged, 2010. augusztus 23.         

Keressen bennünket a Facebookon is!

Képekből ízelítő

Klubjaink