Kőbányai nyugdíjasok Szegeden
PDF Nyomtatás E-mail
Share

A Senior Center és és a Virágzó Nefelejcs Klub meghívására 2012 július 13-14-én Szegeden vendégeskedtek a Kőbányai Nyugdíjas klub tagjai. Dénesné Csicsely Erzsébet és Sikula Szabolcs, a Virágzó Nefelejcs Klub vezetői rövid beszámolója olvasható alább.

Akárcsak két esztendeje ezúttal is a vendéglátó klubon kívül, Boros Gyula idősügyi referens támogatását élvezték, fogadták  szívélyes segítségét.
Büszkén megemlítettük, hogy a közeljövőben megépülő lézerközpont révén, immáron Szegedet nemcsak a „Napfény városaként” jegyzik majd, hanem a „Lézerfény városa” is leszünk.
Mi mindent láthattak budapesti vendégeink? Már a pályaudvaron elkezdtük a város bemutatását. A vasútvonalat 1854. március 4-én adták át Szegednek.  A jelenlegi állomás pompás épülete 1901-1902-ben  készült Pfoff Ferenc tervei alapján. Az állomással szemben, az utca sarkán álló 1945 előtt épült Európa Szálló volt, itt írta 1941-ben Móricz Zsigmond Rózsa Sándor regényének második kötetét. Végig sétálva a Boldogasszony sugárúton elsőnek a 65. sz. házat mutattuk meg, amely 1923-tól 1930-ig a csanádi püspök székháza volt. A Bécsi körúthoz érve felsoroltuk azon államok fővárosait, amelyekről a város körútjait elnevezték. Ezek a városok támogatták az 1879-ben pusztító nagy árvíz utáni újjáépítést. A Vitéz utca 16. szám alatt lakott 1906-1908-ban Babits Mihály. A 15. sz. ház Móra Ferenc lakása volt, melyet domborműve is díszít. A Bokor utcát érintve, Radnóti Miklós egyetemi éveit említettük meg: ebben az utcában lakott hajdanán a költő. Ezt követően a Hősök Kapuja következett. Megcsodálhatták a vendégek a méltán híres freskót, amelyet Aba Novák Vilmos készített. A kapu két oldalában az első világháborúban elhunyt szegedi hősük neve olvasható. Innen az Aradi Vértanúk terére  sétáltunk. Itt megtekinthették a Püspöki palotát, majd a Rerrich Béla téren az 1956-os emlékművet, amely Melocco Miklós alkotása. Közösen megtekintettük az Európában is egyedülálló Nemzeti Emlékcsarnokot, ahol több mint száz szobor is dombormű található. Az épület együttest Rerrich Béla, a Fogadalmi templomot, Foerk Ernő tervezte és  1930-ban avatták fel.
A Dóm téren meghallgattuk Csúri Ferenc szegedi órásmester 1935-ben készített zenélő órájának harangjátékát. Természetesen a templom építésének történetét is megismerhették a vendégeink. A Kárász utca, Klauzál tér után Magyarország egyik legszebb és legnagyobb terére sétáltunk. Az itt lévő parktükrökben áll többek között a Széchenyi István és Deák Ferenc szobra.
A városházán Boros Gyula, az Idősügyi Tanács titkára fogadta a vendégeket. Ebédeltünk, kávéztunk és beszélgettünk, majd elindultunk a Zsinagóga megtekintésére. Utána következett a Reök Palota, majd 17 órakor felszálltunk a városnéző kisvonatra. Utána a csoport megvacsorázott és elindultak Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadásának, a Hegyen-Völgyön lakodalom című darab megtekintésére. Másnap Vértónál gyönyörködtek a székelykapukban. Lelkesen fényképezték a történelmi nagyjaink emlékére készült kopjafákon lévő szobrokat. A nagy melegben elfáradva indultak a Halászcsárdába ebédelni. A délután órákban élményekben gazdagon szálltak fel a vonatra. Nagyon köszönték a Senior Centernek és személy szerint Boros Gyulának a szívélyes és gazdag programot biztosító vendéglátást. A városnéző séta vezetését „Az aktív idősek és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve” jegyében szerveztük.
A kőbányai nyugdíjasok  meghívták Boros Gyula idősügyi referenst és a vendéglátó nyugdíjas klub tagjait a jövő évi Szent László napokra, Kőbányára.


                                                    Dénesné Csicsely Erzsébet és Sikula Szabolcs
                                                             Virágzó Nefelejcs Klub vezetői

Keressen bennünket a Facebookon is!

Képekből ízelítő

Klubjaink