75 éves a Tápai Hagyományőrző Egyesület
PDF Nyomtatás E-mail
Share

Megyénkben egyedülálló, - talán a Dél-alföldön is -, hogy egy népi együttesnek 75 éven keresztül sikerült folyamatosan fennmaradnia és lankadatlan sikerrel funkcionálnia. Talán ez a szép évszám a „tápétulajdonságú, tápéfajtájú” embereknek köszönhetően képződhetett. Tagjai, akik a bennük alapjellemként meglévő, rendkívül erős összetartozási-egység érzésnek köszönhetően, büszkeségük fundamentumának tekintették hagyományaikat. Ezt csak most hívjuk hagyománynak, régebben ez az önmaguk belső tulajdonságait megformáló, „énvagyok-tápé-gondolat” jellemezte a tápaiakat.

 

Hogyan is kezdődött?

Magyarországon 1931-ben megszületett a Gyöngyösbokréta. Ezen a néven azt a rendszeresen visszatérő színházi látványosságot ismerjük, amely parasztcsoportok tánc, ének és játékbemutatóiból állt. A „bokrétások” Budapesten 1931 és 1944 között minden augusztus huszadika táján léptek a pesti közönség elé A mozgalom a magyar parasztság körében egyedülállóan nagy tömegeket mozgatott meg; hatása a hagyományőrzés szempontjából igen jelentős.
Létrehozójának Paulini Bélát tekintjük. Azt a Paulini Bélát, aki Harsányi Zsolttal közösen írt Háry János c. meséjét (1926) Kodály Zoltán zenésítette meg. 1934-ben Paulini leutazott Tápéra, megtudván, hogy Tápé régi, hagyományőrző település, és szándékában állt itt is Bokrétát szervezni. Az akkori faluelőljáróságok segítették munkáját, és három hónap múlva a a tápéi Gyöngyösbokréta csoport már a pesti Városi Színházban mutatta be fergeteges sikerrel Lakodalmas műsorát. Így alakult meg 1934.-ben a tápéi Bokréta.
Már 1943-ban, a helyi születésű tanító, Török József állt az akkor vezető nélkül maradt tápéi Bokréta élére. 1943-ban a Hunnia Filmgyár filmet készített Móricz Zsigmond Sári bírójából. A Bokréta Szövetség a tápéiakat ajánlotta a táncbetétre, és a filmszereplés tovább növelte népszerűségüket. A sikersorozat folytatódott a Magyar Bokréta Szövetség 1948-as feloszlatásáig. Az új, a Magyar Táncszövetség fölhívására 1948-ban Tápén is megalakult a Tápai Népi Együttes. Vezetője Török József tanár úr lett, aki haláláig, negyven éven keresztül vitte sikerről sikerre az együttest.
Az évek folyamán az együttes elnyerte az Örökös Kiváló Együttes címet, Nivó Díjat kapott, hazai fesztiválokon, minősítőkön számos aranyérmet szerzett. A Magyar Televízió felvette a Disznóbál c. műsorukat, a Magyar Rádió a Pünkösdölő c. összeállítást. Szép külföldi sikereket mondhatnak magukénak: sikert arattak Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, Bulgáriában. A szomszédos országok együtteseivel hosszútávú kulturális együttműködési szerződésük van, minden évben műsort cserélnek.
A sikeres hagyományőrző tevékenységük kapcsán, na meg a tősgyökeres tápéi tánclépés-kombináció, a „daru-döbögős” , valamint Ács Gyuri bácsi „sarkaló” lépései kapcsán is bekerültek a Kárpát medence jellegzetes magyar értékeit összegyűjtő HUNGARICUM-ok könyvébe.
2006-ban elkészítették tápéi dalcsokrokat tartalmazó CD felvételüket.
Disznóbál címmel februáronként maskarás, télűző farsangi felvonulást szerveznek. Az idén már hatodik alkalommal rendezték meg a Tápéi Tarhonyafesztivált. Sikeres a mindig november derekán aktuális Nemzetiségi estjük is, ahol bolgár, szerb, az idén már sváb együttesek is részt vettek.

Ez az együttes most idén 75 éves fennállását ünnepli.

2009. október 17.-én, 17.00 órakor tartottuk jubileumi, ünnepi gálaműsorunkat a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban. Régi baráti együtteseket hívtunk meg a közös ünneplésre: a kartali Nefelejcs Együttest és magyardombegyházi Május Táncegyüttest.
Az ünnepi gálaműsort a tősgyökeres tápéi közönség mellett, neves közéleti személyiségek tekintették meg. A műsor előtt dr. Botka László, városunk polgármestere mondott köszöntő beszédet és átnyújtotta a város napsugaras emlékplakettjét azzal a jókívánsággal, hogy a napnak a sugarai még sokáig köszönthessék a Tápai Hagyományőrző Együttest.

 


Szalkai János,
A Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Tápai Hagyományőrzők régen és ma.

Keressen bennünket a Facebookon is!

Képekből ízelítő

Klubjaink