Az elfeledett Fehér Poldi fölidézése
PDF Nyomtatás E-mail
Share

   Világszínvonalú rendezvénynek adott otthont február 4–én a Senior Center: minden idők egyik legnagyobb prímására, Fehér Poldira emlékezhettünk Dr. Tarján Gábor néprajztudós professzor előadásával, melyhez Rácz Lajos (hegedű), Kecskés József (brácsa) és Báder Béla (nagybőgő), a Szeged Cigányzenekar három tagja nagyszerű hangversenye társult. Tarján Gábor — aki a zseniális hegedűs dédunokája — alapos kutatást végzett: a virtuóz életútjának minden fontosabb állomásáról pontosan, de élményszerűen beszélt.

Márpedig ez az életút a legkevésbé sem volt mindennapi: regényt lehetne írni eseményeiből, filmre kívánkozik, miképp lett a zsidó származású csodagyerekből — hiszen már hatéves korában bejárta Amerikát — versenyek győztese, hogyan lett néhány napra Kossuth kedves hegedűse, hogyan járta be Európát, majd újra az Újvilágot. Mi, szegediek is büszkén húzhatjuk ki magunkat: hiszen már szegedi volt, amikor az 1889. évi párizsi világkiállításon kirobbanó sikert aratott, s elnyerte a népzenei I. díjat és a világkiállítás diplomáját is. Ekkor történt meg, hogy Reményi Ede Repülj, fecském c. fantáziájának briliáns megszólaltatása után a zsüri elnöke Reményinél, a világ akkori két legnagyobb hegedűse egyikénél is többre értékelte.
Valamennyi útjáról visszatért Szegedre, ahol először az Oskola utcai Dáni–házban lakott — ugyanott, ahol Zerkovitz Béla élt kisgyermekként, erről Dr. Apró Ferenc írt Cigányprímások a 19. századi Szegeden c. tanulmányában, melyben elsőként dolgozta föl Fehér Poldi életét (Szeged, 1995; Muzsikaszó a régi Szegeden, Bába Kiadó, Szeged, 2008). Főként a Prófétában játszott (Kárász u. 13.); utolsó évtizedeiben a Mikszáth Kálmán utca 5. sz. alatt élt, itt is érte a halál 1914. decemberében.
A zsúfolásig megtelt Senior Center közönsége nagy tapssal jutalmazta Tarján Gábort, de talán még nagyobbal Rácz Lajost és muzsikustársait; a kiváló prímás mindegyik produkciójával méltó volt Fehér Poldi emlékéhez, mert gyönyörű tónussal, fölényes virtuozitással játszotta Sarasate Zigeunerweisen és Reményi Ede fent említett Repülj, fecském c. művét.
E csodálatos délutánért nagy köszönet illeti Boros Gyulát, Szeged város idősügyi referensét, a Senior Center vezetőjét, aki megálmodta, megszervezte és példaértékűen lebonyolította ezt a varázslatos programot.

 Kiss Ernő        

Keressen bennünket a Facebookon is!

Képekből ízelítő

Klubjaink